Re-integratieverslag ZW-uitkering online in te dienen

6 oktober 2023 | Door redactie

Het is voor werkgevers nu ook mogelijk om het re-integratieverslag van een werknemer die ziek uit dienst gaat en een Ziektewet-uitkering nodig heeft, online in te dienen. Voorheen was dit alleen mogelijk voor de WIA-aanvraag.

Onder andere arbeidsongeschikte werknemers van wie de dienstbetrekking wordt beëindigd tijdens de ziekte, kunnen recht hebben op een ZW-uitkering (artikel). Hiervoor moet de werkgever de werknemer op de laatste dag van het dienstverband ziek melden bij UWV (te vroeg gedane ziekmeldingen neemt UWV mogelijk niet in behandeling).

Voor werkgeversportaal is eHerkenning nodig

Om in aanmerking te komen voor een ZW-uitkering heeft de werknemer mogelijk een re-integratieverslag (RIV) nodig. In het RIV moet staan wat een werkgever en de arbeidsongeschikte werknemer hebben gedaan om de werknemer weer aan het werk te helpen. Als het dienstverband van de arbeidsongeschikte werknemer binnen zes weken na de eerste ziektedag eindigt, hoeft de werkgever geen RIV op te stellen. Is dit binnen zes tot tien weken, dan moet hij minimaal een verkort RIV maken en bij tien weken of langer een volledig RIV. Het is nu dus ook mogelijk om het re-integratieverslag via het werkgeversportaal van UWV in te dienen. Zo kan UWV sneller beoordelen of de (ex-)werknemer recht heeft op de uitkering. Hiervoor gaat de werkgever in het portaal naar ‘Re-integratie’. Om in te loggen op het werkgeversportaal is eHerkenning (tool) van minimaal niveau 3 nodig. De werknemer mag het RIV ook zelf per post naar UWV sturen. Het is voor werkgevers ook nog steeds mogelijk om het re-integratieverslag per post op te sturen.

Meer brieven en formulieren via werkgeversportaal

De mogelijkheid om het re-integratieverslag in te dienen, staat niet op zich; komende tijd stelt UWV steeds meer brieven en formulieren beschikbaar via het werkgeversportaal. Omdat een mogelijk gevolg hiervan is dat organisaties meer of andere machtigingen nodig hebben voor eHerkenning, adviseert UWV werkgevers deze machtigingen te controleren. Voor een verdere verbetering van de online dienstverlening, wijzigt UWV ook de namen van een aantal van haar diensten. Eerder verbeterde en verduidelijkte de uitkeringsinstantie al het uploadproces van het RIV voor de WIA-aanvraag. Een dienst waarmee UWV juist is gestopt, is het bijhouden van de Werkwijzer Poortwachter.