Met gierende banden weg door bedrijfscultuur

18 januari 2024 | Door redactie

Dat een gezonde bedrijfscultuur een belangrijke factor is bij het behoud van personeel, wordt weer onderstreept door recent onderzoek. Hieruit blijkt onder meer dat één op de vier werknemers ooit heeft overwogen om ontslag te nemen door de bedrijfscultuur.

Een fraaie financiële beloning, een scala aan doorgroeimogelijkheden, een functietitel om de vingers bij af te likken, een gevoel van autonomie in het werk: het zijn voor werknemers allemaal belangrijke motivators (tool) in hun professionele leven. Een bedrijfscultuur die niet optimaal of zelfs verziekt is, kan de positieve effecten van deze motivators echter volledig teniet doen. Zo blijkt uit onderzoek van Timetohire en Panelwizard onder ruim 1.100 Nederlanders dat één op de vier werknemers ooit wilde opstappen door de slechte bedrijfscultuur in de organisatie. Eén op de acht werknemers schaamt zich door de bedrijfscultuur weleens voor zijn werk en werkgever. En 62% van de respondenten geeft aan de bedrijfscultuur (tool) belangrijker te vinden dan de werkzaamheden die zij moeten uitvoeren.

Krapte op arbeidsmarkt

Een bedrijfscultuur wordt soms omschreven als ‘de gemeenschappelijke verstandhouding van de leden van en de belanghebbenden bij een organisatie’. Een organisatie met een ongezonde bedrijfscultuur moet dan ook niet verbaasd opkijken als nieuw aangetrokken talent snel weer wegloopt. Dat is sowieso zonde van tijd, geld en energie bij de werving en selectie, maar met de huidige krapte op de arbeidsmarkt al helemaal onwenselijk. Het goede nieuws is dat de bedrijfscultuur wel te veranderen valt. In een ideale situatie is een bedrijfscultuur het gevolg van bewust beleid, dat wordt uitgedragen door het management én de leidinggevenden.

Bijlagen bij dit bericht