Mogelijk vergoeding als de functie tóch niet vervalt

2 augustus 2023 | Door redactie

Een werkgever kan tot ontslag om bedrijfseconomische redenen overgaan. Plaatst de werkgever binnen een half jaar een vacature voor de werkzaamheden van de ontslagen werknemer, dan moet deze functie éérst aan de ontslagen werknemer aangeboden worden.

Nadat de arbeidsovereenkomst met een boventallig verklaarde werknemer om bedrijfseconomische redenen is beëindigd, kán de werkgever tot de conclusie komen dat de werkzaamheden van die werknemer toch weer nodig zijn. Gebeurt dit binnen 26 weken nadat de arbeidsovereenkomst is opgezegd én wil de werkgever hiervoor extern gaan werven (artikel), dan is hij verplicht om de functie eerst aan de eerder ontslagen werknemer aan te bieden. Dit wordt de wederindiensttredingsvoorwaarde genoemd.

Recente rechtszaak

Wat kunnen de gevolgen zijn als een werkgever in zo’n situatie de functie niet eerst aanbiedt aan de ontslagen werknemer? Een recente rechtszaak laat dit zien. Een werkgever had de arbeidsovereenkomst met een werknemer opgezegd vanwege het verval van zijn functie, maar binnen een half jaar kwam de functie weer beschikbaar. De werknemer, die inmiddels een nieuwe baan gevonden had, eiste bij de rechter een schadevergoeding. De rechter kende de werknemer een schadevergoeding toe voor het verschil tussen de door de nieuwe werkgever af te dragen pensioenpremies en de premies die de oude werkgever zou hebben betaald tot de datum waarop de werknemer naar verwachting met (vroeg)pensioen zou gaan. Ook werd het fiscale nadeel vergoed dat de werknemer lijdt doordat de vergoeding in één keer uitbetaald wordt, in plaats van door middel van een maandelijkse afdracht.

Afhankelijk van concrete omstandigheden

Inkomensschade werd echter niet toegekend, omdat de werknemer inmiddels een nieuwe baan had. Wat ook meespeelde was dat de werknemer bij het ontslag al een transitievergoeding (tools) ontving. Uit de uitspraak valt af te leiden dat de hoogte van de geleden schade altijd afhankelijk is van de concrete omstandigheden van de werknemer. Ook belangrijk om te weten: als de arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden, geldt de wederindiensttredingsvoorwaarde níet.
Rechtbank Rotterdam 21 april 2023, ECLI (verkort): 3217

Dit nieuwsartikel is geschreven door Amber Willemsen, advocaat arbeidsrecht bij GMW advocaten, e-mail: a.willemsen@gmw.nl