Let op werktijden bij werknemer met twee banen

11 maart 2014 | Door redactie

Steeds meer werknemers hebben twee of meerdere banen. Dit kan een financiële reden hebben, maar ook een behoefte aan persoonlijke ontwikkeling. Heeft uw werknemer meerdere dienstverbanden, dan moet u goed opletten dat u niet de regels uit de Arbeidstijdenwet overtreedt.

U bent verantwoordelijk voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Deze verantwoordelijkheid strekt zich echter niet uit tot de werkzaamheden die uw werknemer voor een andere werkgever verricht. Wel moet u rekening houden met de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit. Als uw werknemer ook voor een andere organisatie werkzaamheden verricht, moet u letten op het maximale aantal uren dat hij mag werken. Daarnaast moet u rekening houden met de pauze- en rusttijden die voor uw werknemer gelden. Soms kunnen er in de cao afwijkende regels staan ten opzichte van de Arbeidstijdenwet. Sla dus altijd uw cao erop na om te zien welke werktijdenregels er voor uw organisatie gelden.

Werknemer moet u informeren over een andere baan

Uw werknemer heeft zelf de verantwoordelijkheid om u te informeren over een andere baan, zodat u hiermee rekening kunt houden bij de arbeids- en rusttijden. Ook als er wijzigingen optreden in zijn werktijden bij de andere werkgever, moet de werknemer u hiervan op de hoogte stellen. Op die manier kunt u de regels van de Arbeidstijdenwet in acht nemen. Welke aandachtspunten er verder zijn bij een werknemer met twee of meerdere banen leest u in het maartnummer van HR Rendement dat vandaag bij abonnees op de mat valt.