Voorkom boetes en naheffingen door de regels correct toe te passen
Elke werkgever heeft een identificatieplicht ten aanzien van zijn werknemers. Die plicht bestaat uit drie onderdelen; de verificatieplicht, de bewaarplicht en de zorgplicht. Lapt de werkgever de regels daarvoor aan zijn laars, dan kan dat tot naheffingen en boetes leiden. Waar uw organisatie allemaal rekening mee moet houden rondom de identificatieplicht, leest u in deze toolbox.
Verdiepingsartikel Identificatieplicht Publicatiedatum: 01-03-2018
Voordat een werknemer voor uw onderneming aan de slag gaat, moet u zijn identiteit vaststellen. Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg van zaken die u op grond van de wettelijke identificatieplicht moet regelen. Er zijn ook strikte regels voor het bewaren van een kopie van het identiteitsbewijs van werknemers en voor de identificatieplicht van werknemers op de werkplek. Wat zijn de precieze aandachtspunten?
Nieuws Identificatieplicht Publicatiedatum: 10-09-2019
Werkgevers moeten iedere werknemer die bij de organisatie in dienst treedt tijdig identificeren. Op de werkvloer moeten werknemers zich op hun beurt altijd kunnen legitimeren. Wat is precies het verschil tussen deze twee termen?
Vraag & Antwoord Identificatieplicht Publicatiedatum: 29-01-2021
In welke gevallen moeten we in de loonaangifte rekening houden met het anoniementarief en wat gebeurt er als we dat niet doen?
Nieuws Identificatieplicht Publicatiedatum: 01-04-2021
Door de geldende coronamaatregelen is het voor een werkgever niet altijd mogelijk om aan alle administratieve verplichtingen voor de loonheffingen te voldoen. Daarom geldt er tijdelijk een versoepeling van de verplichtingen.
Nieuws Publicatiedatum: 02-03-2011
Als u een nieuwe werknemer in dienst neemt, zijn er een aantal zaken die u moet regelen. Eén ervan is het vaststellen van zijn identiteit voordat hij aan zijn eerste werkdag begint. Bij deze zogenoemde verificatieplicht moet u op basis van een origineel geldig identiteitsbewijs onderzoeken of de medewerker is wie hij zegt te zijn.
Tool Identificatieplicht Publicatiedatum: 24-03-2021
De werkgever moet de identiteit van nieuwe werknemers vaststellen en een kopie van het ID bewaren. Deze checklist geeft alle aandachtspunten
Nieuws Buitenlandse werknemers Publicatiedatum: 31-03-2021
Werknemers van buiten Europa kunnen niet zonder meer bij een Nederlandse organisatie aan de slag. Zij moeten een document hebben waaruit blijkt dat ze in Nederland mogen werken. De werkgever speelt daarbij een grote rol.
Vraag & Antwoord Identificatieplicht Publicatiedatum: 24-07-2019
Is het bewaren van een ID-bewijs in de loonadministratie verplicht of mag een werknemer verzoeken geen ID-bewijs in de loonadministratie te bewaren?
Nieuws Publicatiedatum: 04-06-2012
Als u niet aan de identificatieplicht voldoet, moet u het anoniementarief voor de betreffende werknemer toepassen. Zelfs als u een ID-kaart verkeerd kopieert, kunt u hiervoor een naheffingsaanslag krijgen. Het loont dus om goed op te letten bij het kopiëren en bewaren van identiteitsbewijzen.
Nieuws Identificatieplicht Publicatiedatum: 06-08-2019
Werkgevers moeten van het paspoort van nieuwe werknemers niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant kopiëren en de kopie ervan bewaren in de salarisadministratie. Dat is noodzakelijk omdat het burgerservicenummer (BSN) op de achterkant staat.
Vraag & Antwoord Bewaarplicht Publicatiedatum: 02-12-2020
Is het nodig dat wij een nieuwe kopie van het identiteitsbewijs van een werknemer maken als het exemplaar waarvan we een kopie in de administratie hebben niet meer geldig is?
Tool Bewaarplicht Publicatiedatum: 06-08-2019
In deze tool vindt u een overzicht aan bewaartermijnen voor sollicitatie- en personeelsgegevens.
Nieuws Identificatieplicht Publicatiedatum: 16-03-2021
Alle werknemers moeten zich op de werkplek kunnen legitimeren. Dat staat in de Wet op de identificatieplicht. De werkgever moet er op zijn beurt voor zorgen dat werknemers in staat zijn om zich te legitimeren. Wat betekent dit in de praktijk?
Vraag & Antwoord Werkplek Publicatiedatum: 31-03-2021
Onze organisatie probeert zich natuurlijk netjes aan alle wetten en regels te houden, maar welke instanties kunnen allemaal op de werkvloer komen controleren of dat inderdaad wel het geval is? En wat komen zij dan precies checken?
Vraag & Antwoord Identificatieplicht Publicatiedatum: 04-03-2021
Wij bewaren van elk van onze medewerkers een kopie van het paspoort of de identiteitskaart bij de loonadministratie. Worden er door de AVG speciale eisen gesteld aan de opslag van deze persoonsgegevens?
Tool Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum: 07-10-2020
In deze checklist staat op welke rechten een betrokkene van wie u de gegevens heeft verwerkt, allemaal een beroep kan doen onder de AVG.
Nieuws Identificatieplicht Publicatiedatum: 31-01-2018
Sinds 1 januari 2018 gelden er voor uitzendbureaus nieuwe regels voor het maken en bewaren van een kopie van het identiteitsbewijs van uitzendkrachten die nog niet begonnen zijn met werken. Dat is geregeld in de Verzamelwet SZW 2018.
Vraag & Antwoord Identificatieplicht Publicatiedatum: 22-07-2019
Is het toegestaan om een kopie van het identiteitsbewijs van een zzp’er in onze personeelsadministratie te bewaren of overtreden we dan de privacyregels?
Infographic Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum: 31-07-2019
Met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) pakt de Europese Unie ondernemingen die slordig omgaan met de privacy van klanten of werknemers hard aan. De boetebedragen zijn dan ook niet kinderachtig.
Nieuws Apps Publicatiedatum: 28-08-2020
Komen er binnen uw organisatie nieuwe werknemers in dienst, dan moet u een kopie van hun identiteitsbewijs maken voor in de loonadministratie. Ook voor andere doelen is soms een kopie ID nodig. Via de gratis KopieID-app kunnen werknemers een veilige kopie van hun identiteitsbewijs maken.