De werkkostenregeling geeft werkgevers de mogelijkheid om vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te geven zonder dat daar loonheffingen over berekend hoeven te worden. Daarbij gelden wel strikte voorwaarden. Met deze toolbox volgt u de juiste stappen.
Onbelast vergoeden en verstrekken volgens de fiscale regels
Elke werkgever kan een percentage van de loonsom aan vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers doen zonder dat daar loonheffingen over berekend hoeven te worden. Voor de vergoeding of verstrekking kan een nihilwaardering of gerichte vrijstelling gelden, of hij blijft onbelast doordat hij wordt ondergebracht in de vrije ruimte. Deze werkkostenregeling kent echter wel strikte voorwaarden. Deze toolbox loodst u langs alle obstakels.
Infographic Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 22-12-2022
Binnen de werkkostenregeling mogen werkgevers een percentage van de totale fiscale loonsom van de organisatie (de zogenoemde vrije ruimte) besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor werknemers. De keuze om iets wel of niet onder te brengen in de vrije ruimte, moeten werkgevers uiterlijk maken op het moment van vergoeden of verstrekken (genietingsmoment). Deze infographic laat precies de stappen zien die u moet ondernemen als u iets in de vrije ruimte wil onderbrengen.
Nieuws Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 22-06-2018
Veel werkgevers delen aan werknemers bijvoorbeeld een mobiele telefoon, tablet, fiets of een auto van de zaak uit. Het maakt daarbij wel verschil of hij deze aan de werknemers verstrekt of ter beschikking stelt.
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 10-02-2022
Ga met deze checklist na of u te maken heeft met vergoedingen of verstrekkingen die niet als WKR-loon kwalificeren.
Vraag & Antwoord Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 30-07-2019
Is een belaste verstrekking of terbeschikkingstelling nog wel belast als er een eigen bijdrage van de werknemer tegenover staat?
Vraag & Antwoord Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 02-01-2020
In welke gevallen kan de werkgever er niet voor kiezen om een vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling onder te brengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling?
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 02-08-2019
Dat een cafetariaregeling voor werknemers aantrekkelijk is, is natuurlijk duidelijk. Zij kunnen hierdoor hun arbeidsvoorwaarden beter afstemmen op hun individuele behoeften en daarbij een belastingvoordeel behalen. Maar wat heeft uw onderneming er nu eigenlijk zelf aan om werknemers zo’n regeling aan te bieden? En zit er misschien ook een keerzijde aan?
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 16-03-2022
Welke vergoedingen en verstrekkingen vallen onder de gerichte vrijstelling voor de loonheffingen? Bekijk de checklist.
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 07-08-2019
De werkgever kan zijn werknemers de voorzieningen die nodig zijn voor de uitvoering van hun werk onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Onder voorwaarden geldt hier namelijk een gerichte vrijstelling voor. De categorieën voorzieningen die voor deze gerichte vrijstelling in aanmerking komen, zijn specifiek bepaald: gereedschappen, computers en mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur.
E-learning Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 07-11-2020
Het noodzakelijkheidscriterium is onderdeel van de werkkostenregeling (WKR) en biedt een gerichte vrijstelling voor gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur voor werknemers. In deze cursus komen het criterium en de bijbehorende voorwaarden aan bod.
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 20-03-2019
De werkkostenregeling kent 3 toetsen. De gebruikelijkheidstoets is de bekendste. Deze toets wordt toegepast voor vergoedingen en verstrekkingen die zijn aangewezen voor onderbrengen in de vrije ruimte. De tweede toets is de (specifieke) redelijkheidstoets die toegepast wordt bij gebruik van het noodzakelijkheidscriterium. Maar dan is er ook nog een (algemene) redelijkheidstoets die van belang is bij nihilwaarderingen. Wat moet u hierover weten?
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 15-08-2019
Welke verstrekkingen en terbeschikkingstellingen mag u voor de loonheffingen op € 0 waarderen? Bekijk de checklist.
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 10-01-2020
Ga met behulp van deze checklist na of uw keuzevrijheid bij het eindheffingsloon is beperkt.
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 07-08-2019
Onder de werkkostenregeling (WKR) moet de werkgever bepalen welk loon hij ten laste van de vrije ruimte brengt door het als eindheffingsloon aan te merken. Bij de loonbestanddelen waarvoor de werkgever in principe de vrijheid heeft om deze keuze te maken, moet hij altijd nog wel rekening houden met de zogeheten gebruikelijkheidstoets. Dit artikel biedt inzicht in de werking van de gebruikelijkheidstoets.
E-learning Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 10-11-2020
Werkgevers kunnen de vrije ruimte gebruiken om belaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen in onbelast loon voor werknemers om te zetten. Bij het als eindheffingsloon onderbrengen van belaste looncomponenten in de vrije ruimte geldt de zogeheten gebruikelijkheidstoets. Deze cursus gaat uitgebreid in op de achtergrond en inhoud van de gebruikelijkheidstoets.
Vraag & Antwoord Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 18-08-2022
Als we een verstrekking of terbeschikkingstelling in de vrije ruimte van de werkkostenregeling willen onderbrengen, hoe bepalen we dan de waarde ervan voor de werknemer?
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 10-01-2020
Ga met deze checklist na of er sprake is van loon in natura waarvoor een vaste waardering geldt en wat die waarde dan precies is.
Tool Fiets van de zaak Publicatiedatum: 14-01-2020
Er zijn 3 manieren om werknemers van een fiets te voorzien.Deze tool geeft de regels voor vergoeden, verstrekken en ter beschikking stellen.
Tool Loonadministratie Publicatiedatum: 01-02-2023
Tegen welke waarde moet een rentevoordeel in de loonheffingen?
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 15-08-2019
De fiscale regels bij geschenken aan werknemers en niet-werknemers vindt u in deze checklist.
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 03-12-2019
Sinds de invoering van de WKR lijken extra beloningen aan werknemers hoe langer hoe vaker in de vrije ruimte terecht te komen. De algemene tendens is: als een kostenpost de gebruikelijkheidstoets doorstaat, kunt u deze kosten het beste ten laste van de vrije ruimte brengen, zelfs al moet uw onderneming er dan 80% eindheffing over betalen. In specifieke gevallen is het echter gunstiger om zo’n extra beloning te bruteren...
Tabel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum 02-02-2022
Vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers vormen in principe loon, maar soms zijn ze onder voorwaarden geen (belast) loon of in onbelast loon om te zetten door gebruik van de vrije ruimte. In dit overzicht vindt u terug hoe gangbare vergoedingen en verstrekkingen voor de loonheffingen kwalificeren.
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 29-04-2022
Wilt u onterecht onbelaste kostenvergoedingen voorkomen? Dit stappenplan helpt u hierbij.
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 26-10-2022
Bepaal met deze tool wat uw organisatie aan eindheffing verschuldigd is voor overschrijding van de vrije ruimte van de werkkostenregeling.
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 04-01-2022
In deze rekentool vindt u zowel de formele methode als de afwijkende methode om de vrije ruimte van de WKR te berekenen en te toetsen.
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 01-02-2023
Elke werkgever moet jaarlijks nagaan of hij de beschikbare vrije ruimte overschrijdt en zo ja, de bijbehorende eindheffing betalen. Deze afrekening mag onder voorwaarden ook op concernniveau gebeuren. Het uiterste moment om voor die werkwijze over 2022 te kiezen, nadert. Let echter op dat de concernregeling niet altijd voordelig uitpakt!
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 07-08-2019
Bij de correcte toepassing van de werkkostenregeling (WKR) komt aardig wat kijken. Iedereen binnen de onderneming heeft daar zo’n zijn eigen aandachtspunten bij. Maar vooral is ook de samenwerking tussen de diverse afdelingen van groot belang. Alleen als niet slechts één afdeling maar de onderneming als geheel met de werkkostenregeling bezig is, zal de praktijk (financieel) soepel verlopen.
Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 08-11-2022
De pdf van Handboek Loonheffingen 2022 – de derde versie van oktober – bevat de regels voor de loonheffingen in 2022. En een register!
E-training 7 modules
Werknemers kunnen kosten maken om voor uw organisatie te werken. Denkt u maar eens aan de reiskosten, studiekosten of de kosten voor de aanschaf van noodzakelijke apparatuur. Uw organisatie kan deze kosten van de werknemer vergoeden. U krijgt dan te maken met de regels van de werkkostenregeling. Onder voorwaarden geldt er een gerichte vrijstelling of nihilwaardering en kunt u de kosten onbelast vergoeden. Voor de kostenvergoedingen is het erg belangrijk dat u die op de juiste manier verwerkt in uw administratie.
Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)
De werkkostenregeling is al sinds 2015 verplicht, maar in de praktijk roept de WKR nog steeds heel veel vragen op. Tijdens de training WKR in de praktijk hoort u onder meer wanneer er sprake is van een belaste of onbelaste vergoeding of verstrekking, voor wiens rekening de belasting komt (werknemer of werkgever), in hoeverre u een tariefvoordeel kunt behalen en in hoeverre de gebruikelijkheidstoets aan de orde is. Ook wordt aandacht besteed aan de loonaangifte (incl. de concernregeling) onder de WKR.