Uit de wet en de rechtspraak volgt dat de werkgever de werknemer er duidelijk op moet wijzen als in zijn ogen sprake is van onvoldoende functioneren. Voor de werknemer moet het duidelijk zijn op welke punten hij zich moet verbeteren, hóé hij dat moet doen en welke specifieke doelstellingen hij moet halen. Verbetert het functioneren niet of onvoldoende en zijn er geen herplaatsingsmogelijkheden, dan kan uw organisatie de arbeidsovereenkomst beëindigen. In deze toolbox leest u hoe u in uw organisatie disfunctioneren het beste kunt aanpakken.
Kies de juiste aanpak voor een snel resultaat
Als een werknemer zijn werk niet goed doet, kan sprake zijn van disfunctioneren. De werknemer voldoet dan niet aan de eisen die zijn functie aan hem stelt. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de werknemer (intussen) over onvoldoende (geschikte) kennis, ervaring of vaardigheden beschikt of onvoldoende talent heeft voor de functie. Ook is het mogelijk dat zijn gedrag te wensen overlaat. Wat de oorzaak ook is: het is zowel in het voordeel van uw organisatie als de werknemer om de oorzaken van disfunctioneren zo voortvarend mogelijk weg te nemen. Deze toolbox helpt u hierbij.
Infographic Disfunctioneren Publicatiedatum: 04-05-2023
Disfunctioneren kan verschillende vormen aannemen. Voor een goede aanpak van disfunctioneren is het belangrijk goed voor ogen te hebben wat het probleem is. Als de vorm van disfunctioneren duidelijk is, kunt u gerichter op zoek naar de oorzaak daarvan. De werknemer krijgt hierdoor betere feedback en u kunt samen een doelgericht verbeterplan opstellen.
Tool Functioneren en beoordelen Publicatiedatum: 17-07-2023
Gebruik deze voorbeeld functieomschrijving om de werkzaamheden en verantwoordelijkheden die bij een bepaalde functie horen vast te leggen.
Vraag & Antwoord Disfunctioneren Publicatiedatum: 31-01-2023
Bij onze organisatie hebben we (nog) geen functieomschrijvingen vastgelegd. Wel weten de werknemers wat we van hen verwachten. Nu hebben we een werknemer die disfunctioneert. Hij is het er niet mee eens en zegt dat - omdat er geen functieomschrijving is - hij ook niet kan disfunctioneren. Klopt dat?
Toolbox Functioneren en beoordelen Publicatiedatum: 11-10-2022
In vrijwel iedere organisatie worden met werknemers bepaalde doelen afgesproken en moet dus na verloop van tijd de balans worden opgemaakt. Deze toolbox loodst u langs alle aandachtspunten die komen kijken bij het klassieke functioneren en beoordelen.
Vraag & Antwoord Disfunctioneren Publicatiedatum: 26-06-2023
We hebben een werknemer die al langere tijd niet goed functioneert. We denken dat hij beter tot zijn recht komt in een andere, lagere functie. Kunnen we hem verplichten die andere functie te accepteren? En zo ja, op welke voorwaarden?
Tool Functioneren en beoordelen Publicatiedatum: 03-05-2021
Gebruik dit stappenplan om een (juridisch) goed geregelde demotie van een werknemer te realiseren.
Tool Functioneren en beoordelen Publicatiedatum: 03-05-2021
Gebruik deze maatwerkbrief om een demotie – en de gevolgen daarvan - aan de werknemer te bevestigen.
Verdiepingsartikel Disfunctioneren Publicatiedatum: 28-03-2023
Kan ik afscheid nemen van een werknemer die slecht functioneert zonder een (goed) ontslagdossier? Deze vraag zal u niet onbekend zijn. Soms is het antwoord ‘ja’ omdat een werknemer bereid is om akkoord te gaan met een beëindigingsovereenkomst.Als een werknemer niet akkoord gaat en u naar de rechter moet, krijgt u waarschijnlijk nul op het rekest omdat het ontslag onvoldoende is onderbouwd. Voor een succesvolle ontslagprocedure is een goede dossieropbouw namelijk cruciaal.
Tool Disfunctioneren Publicatiedatum: 14-03-2023
Gebruik dit stappenplan om tot een goede dossieropbouw te komen bij disfunctioneren.
Infographic Functioneren en beoordelen Publicatiedatum: 09-03-2023
Disfunctioneren is de ongeschiktheid van de werknemer tot het verrichten van het afgesproken werk. Dit niet-functioneren mag niet het gevolg zijn van ziekte, gebreken of het gevolg zijn van onvoldoende zorg voor scholing of de arbeidsomstandigheden. Een verbetertraject moet aan een aantal eisen voldoen.
Verdiepingsartikel Disfunctioneren Publicatiedatum: 08-09-2022
Vaak bevat de functiebeschrijving of het functieprofiel van de werknemer de voor de functie vereiste werkzaamheden, de verantwoordelijkheden en de vereiste competenties. Maar soms blijkt tijdens het dienstverband dat iemand helemaal niet aan de functie-eisen voldoet of gaandeweg minder goed gaat functioneren. Er kan dan sprake zijn van disfunctioneren. Wat kunt u dan doen?
Verdiepingsartikel Disfunctioneren Publicatiedatum: 04-04-2023
Als een werknemer niet goed functioneert, behoort u als goed werkgever een verbetertraject aan te gaan, met als doel de werknemer (weer) te laten functioneren. Maar lukt dit niet, dan helpt een goed verbetertraject ook bij het ontbinden van de arbeidsovereenkomst wegens disfunctioneren van de werknemer, ook wel ontslag op de d-grond genoemd. Zonder goed verbetertraject heeft u juridisch geen sterke positie.
Tool Disfunctioneren Publicatiedatum: 09-05-2023
Gebruik dit formulier om een verbeterplan bij disfunctioneren op te stellen.
Toolbox Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Publicatiedatum: 27-12-2022
Welke competenties werknemers moeten ontwikkelen, zal van persoon tot persoon verschillen. Dat maakt een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) zo’n handig traject. De leidinggevende bepaalt met elke werknemer die zich moet of wil ontwikkelen individuele doelen en deadlines.Met een POP werkt een medewerker gestructureerd aan zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het is een plan waarin staat hoe een werknemer zich op korte termijn in zijn huidige functie gaat ontwikkelen of op langere termijn naar een andere functie gaat groeien.Steeds meer werkgevers zetten het persoonlijk ontwikkelingsplan in om de inzetbaarheid en mobiliteit van het personeel te bevorderen. Vaak wordt het POP gebruikt in het kader van competentiemanagement of een leven lang leren. Voor het goede functioneren van een werknemer is ontwikkeling in ieder geval van groot belang.
Vraag & Antwoord Disfunctioneren Publicatiedatum: 04-05-2023
Binnen onze organisatie hebben we een werknemer die niet meer goed functioneert. We willen hem een redelijke kans geven om zijn functioneren te verbeteren, maar ook niet oneindig blijven aanmodderen. Hoe lang moet een verbetertraject bij disfunctioneren duren?
Tool Disfunctioneren Publicatiedatum: 16-05-2023
Gebruik deze gesprekshandleiding voor een constructief gesprek met een werknemer die niet goed functioneert.
Vraag & Antwoord Disfunctioneren Publicatiedatum: 09-05-2023
Tijdens verbetertrajecten met disfunctionerende werknemers hebben we ervaren dat deze het erg vervelend vinden om in een verbetertraject te zitten. Ze gaan niet op een positieve en gemotiveerde manier aan de slag om hun functioneren te verbeteren, maar voelen zich aangevallen en verliezen hun vertrouwen in de goede intenties van onze organisatie. Hoe kunnen we er voor zorgen dat werknemers wél gemotiveerd zijn tijdens een verbetertraject?
Tool Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Publicatiedatum: 09-12-2022
Gebruik deze gesprekshandleiding om goede afspraken te maken over de persoonlijke ontwikkeling van uw werknemer.
Tool Coaching Publicatiedatum: 27-06-2023
Gebruik deze gesprekshandleiding om een succesvol coachgesprek met uw werknemer te houden.
Vraag & Antwoord Disfunctioneren Publicatiedatum: 24-07-2019
Een disfunctionerende werknemer in onze organisatie weigert om mee te werken aan een verbetertraject. Wat is verstandig om te doen?
Vraag & Antwoord Functioneren en beoordelen Publicatiedatum: 15-07-2022
Helaas hebben wij het functioneren van een werknemer met een onvoldoende moeten beoordelen. Deze werknemer is het daar niet mee eens en weigert daarom het beoordelingsformulier te tekenen. Wat kunnen we daar aan doen?
Vraag & Antwoord Disfunctioneren Publicatiedatum: 15-05-2023
Eén van onze werknemers voldoet al een tijdje niet aan zijn functie-eisen. We hebben hem pas geleden verteld dat we daarom een verbetertraject met hem willen starten. Uiteraard hebben we de werknemer ook duidelijk gemaakt dat er tijdens dat traject verbetering moet optreden en dat bij blijvend onvoldoende functioneren rechtspositionele maatregelen volgen. Kort na dit gesprek ontvingen we een brief van zijn advocaat. Wat moeten we nu doen?
Vraag & Antwoord Disfunctioneren Publicatiedatum: 16-05-2023
We hebben een leidinggevende in dienst die een werknemer heeft aangesproken op onvoldoende functioneren. De werknemer ontkent dat hij disfunctioneert, is naar de directie gestapt en heeft daar het functioneren van de leidinggevende ter discussie gesteld. De leidinggevende functioneert niet goed, volgens de werknemer. Wat is de beste manier om met deze situatie om te gaan?
Vraag & Antwoord Disfunctioneren Publicatiedatum: 19-05-2023
We hebben een werknemer die continu bezig is om onrust te stoken op het werk. Hij roddelt, zet collega's tegen elkaar op en doet moeilijk over iedere opdracht die we hem geven. Leidinggevenden worden zwart gemaakt en incompetent genoemd. De werksfeer lijdt er ernstig onder. Wat kunnen we doen om deze onruststoker succesvol aan te pakken?
Vraag & Antwoord Disfunctioneren Publicatiedatum: 07-06-2023
Eén van onze werknemers functioneert al een tijdje niet naar behoren. Nu heeft hij zich ook nog eens ziek gemeld. Wij willen hem graag weer snel (en goed) aan het werk. Hoe krijgen we dit voor elkaar?
Tool Disfunctioneren Publicatiedatum: 03-07-2023
Gebruik deze checklist om te toetsen of u aan alle voorwaarden heeft voldaan voor een ontslag bij disfunctioneren.
Vraag & Antwoord Ontslag Publicatiedatum: 26-05-2023
We hebben een werknemer die niet goed functioneert en de arbeidsverhouding wordt er daardoor ook niet beter op. Eigenlijk willen we ontslag voor deze werknemer, want nu levert de samenwerking alleen maar frustratie op. Hij levert geen goed werk af en daarnaast hebben we geen tijd en geduld meer voor die ellenlange discussies over zijn functioneren. Onze jurist wees ons op de mogelijkheid van de Asscher-escape, maar dat we dan misschien wel een hoge ontslagvergoeding moeten betalen. Maar, wat is een Asscher-escape?
Tool Ontslag Publicatiedatum: 28-04-2022
Gebruik deze gesprekshandleiding om duidelijk en gepast het ontslag van een werknemer aan hem mede te delen.
Tool Disfunctioneren Publicatiedatum: 07-11-2023
Gebruik deze maatwerkbrief om uw werknemer te informeren over het ontslagverzoek wegens zijn disfunctioneren.
Toolbox Ontslag met wederzijds goedvinden Publicatiedatum: 30-04-2024
In deze toolbox vindt u alle informatie die u nodig heeft om zelf een ontslag met wederzijds goedvinden te regelen. U vindt duidelijke informatie over wat een beëindigingsovereenkomst precies is, welke regels van toepassing zijn en hoe u zelf volledige en rechtsgeldige afspraken maakt.
Nieuws Disfunctioneren Publicatiedatum: 25-08-2022
Om een arbeidsovereenkomst te laten ontbinden wegens disfunctioneren, moet een werkgever de werknemer wel op de hoogte stellen van zijn disfunctioneren. Ook moet dit vastgelegd zijn in het personeelsdossier. Rechtbank Amsterdam oordeelde onlangs dat een werkgever ernstig verwijtbaar had gehandeld door dit na te laten.
Vraag & Antwoord Ontslag Publicatiedatum: 06-07-2023
Binnen onze organisatie hebben we voor een werknemer ontslag aangevraagd. We hebben de ontslagzaak verloren en we moeten de werknemer weer tot zijn werk toelaten. De arbeidsverhouding tussen ons en de werknemer is er in de tussentijd niet beter op geworden. We vragen ons nu af: hoe moeten we na dit debacle weer verder met elkaar?
Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)
Werknemers die disfunctioneren of wangedrag vertonen, komen helaas in de beste organisaties voor. Maar hoe gaat u daar dan mee om? Hoe bouwt u een goed 'ontslagdossier' op? Hoe ziet het ontslagtraject eruit? Welke vergoedingen krijgt de werknemer mee?
Op welk moment kunt u de werknemer schorsen of op non-actief stellen? Wanneer is een ontslag gerechtvaardigd? En wat als de werknemer zich ziek meldt?
Na afloop van de training Disfunctioneren en wangedrag weet u het antwoord op al deze vragen en kunt u direct aan de slag.