Zo zorgt u voor een organisatie zonder arbeidsconflicten

Iedere organisatie krijgt vroeg of laat wel met een interne conflictsituatie te maken. Dat kan een situatie zijn tussen collega’s onderling of tussen de werkgever en een werknemer. Ontdek aan de hand van de informatie en tools in deze toolbox hoe een arbeidsconflict doorgaans ontstaat, en vooral: hoe u het weer oplost. Ook is er aandacht voor de rol van de OR.

  • 1

    Download de interactieve checklist

    Zo zorgt u voor een organisatie zonder arbeidsconflicten

    Succesvolle conflicthantering draagt bij aan productiviteit en werksfeer

    De items in deze toolbox helpen u om allereerst inzicht te krijgen in het ontstaan van een arbeidsconflict, en wat de mogelijke gevolgen zijn voor de organisatie. Vervolgens vindt u informatie en direct toepasbare tools om een arbeidsconflict op te lossen. Bijvoorbeeld via bemiddeling en mediation, maar indien nodig ook door een ontslag. Ten slotte wordt de rol van de OR bij arbeidsconflicten belicht.

  • 2

    Hoe conflicten ontstaan

    Hoe een arbeidsconflict tot stand komt en wat u eraan kunt doen

    Verdiepingsartikel Conflicthantering Publicatiedatum: 06-01-2022

    Natuurlijk wilt u het liefst dat al uw werknemers tevreden zijn en met een goed gevoel aan het werk blijven. De realiteit is dat iedere organisatie vroeg of laat wel met een interne conflictsituatie te maken krijgt. Dat kan een situatie zijn tussen collega’s onderling of tussen de werkgever en een werknemer. Hoe ontstaat een arbeidsconflict in de meeste gevallen? Hoe erg is dat eigenlijk? En vooral: hoe lost u het weer op?


    Succesvol samenwerken vraagt om een strakke taakverdeling

    Nieuws Leidinggeven Publicatiedatum: 20-02-2019

    De manager die met zijn team werkzaamheden tot een goed einde wil brengen, ontkomt niet aan samenwerken. De leidinggevende heeft hierin een dubbelrol: hij moet zelf goed samenwerken met de werknemers in het team en hij heeft de taak om collega’s optimaal te laten samenwerken. In geen van beide gevallen is succes vanzelfsprekend.


    De escalatieladder

    Infographic Conflicthantering Publicatiedatum: 08-11-2023

    De Oostenrijkse onderzoeker en organisatieadviseur Friedrich Flasl omschrijft in zijn theoretische escalatieladder de verschillende fasen van een conflict, met daarbij de bijbehorende communicatiepatronen. Naarmate een conflict voortduurt, verscherpt het naar een volgende fase. De escalatieladder kent de volgende fasen.


  • 3

    Conflicten binnen de organisatie

    Hoe doorbreken we een negatieve werksfeer?

    Vraag & Antwoord Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) Publicatiedatum: 15-04-2024

    Een leidinggevende heeft mij om hulp gevraagd. De werksfeer op zijn afdeling is ondermaats en hij vermoedt dat dit onder andere komt omdat zijn werknemers geen conflicten durven aan te gaan. Nu zoekt hij naar een manier om meer openheid te creëren. Hoe kan ik samen met de leidinggevende de negatieve werksfeer doorbreken?


    Hoe gaat u om met conflicten tussen thuiswerkende werknemers?

    Verdiepingsartikel Conflicthantering Publicatiedatum: 27-10-2023

    Conflicten tussen collega’s komen natuurlijk regelmatig voor. Dit is niet anders wanneer men vooral thuiswerkt. Werknemers kunnen elkaar ook op afstand nog steeds in de haren vliegen. Aan u de schone taak om het conflict op te lossen, zodat de werknemers weer goed met elkaar kunnen samenwerken. Hoe zorgt u ervoor dat deze werknemers weer met elkaar door een deur kunnen?


    Snel aan de slag met de aanpak van grensoverschrijdend gedrag

    Toolbox Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) Publicatiedatum: 08-05-2023

    Uw organisatie heeft de wettelijke verplichting om de risico’s van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) door ongewenst gedrag tegen te gaan. Het kan dan gaan om agressie en geweld, discriminatie, (seksuele) intimidatie en pesten. Welke vorm ook aan de orde is, het beleid van uw organisatie moet hieraan paal en perk stellen. Deze toolbox – die bij nieuwe ontwikkelingen steeds wordt aangevuld – helpt u bij het effectief voorkomen en aanpakken van  grensoverschrijdend gedrag. Ook de rol van de OR komt aan bod.


    Vermijd conflicten op de werkvloer niet!

    Tool Conflicthantering Publicatiedatum: 11-01-2024

    Het is niet verkeerd als werknemers af en toe flink botsen, zolang dit maar niet ten koste gaat van het eindresultaat.


    Een arbeidsconflictenprotocol opstellen

    Tool Conflicthantering Publicatiedatum: 19-09-2023

    In een arbeidsconflictenprotocol staan afspraken over de handelwijze tijdens een arbeidsconflict. Deze checklist helpt bij het opstellen.


  • 4

    Gevolgen van arbeidsconflicten

    Hoe voorkomen we ziekteverzuim door arbeidsconflicten?

    Vraag & Antwoord Conflicthantering Publicatiedatum: 01-11-2021

    Binnen onze organisatie hebben we al een paar keer te maken gehad met ziekmeldingen die het gevolg zijn van onenigheid op de werkvloer. Vaak leidt dit tot langslepende en pijnlijke situaties. We hebben ook al meegemaakt dat er een niet op te lossen impasse ontstaat. Hoe kunnen we ziekteverzuim door arbeidsconflicten voorkomen?


    Wat te doen bij een ziekmelding na een arbeidsconflict?

    Verdiepingsartikel Verzuim Publicatiedatum: 17-04-2019

    Als een werknemer zich ziek meldt na een arbeidsconflict, is het soms lastig in te schatten of de werknemer echt ziek is of dat er iets anders aan de hand is. U moet hier zorgvuldig mee omgaan. Bij een arbeidsconflict gelden er namelijk andere regels dan als een werknemer arbeidsongeschikt is. Dit heeft onder meer gevolgen voor de loondoorbetaling. Wat zijn de juridische regels en hoe pakt u zo’n situatie het beste aan?


    Zo herkent u conflicten op de werkvloer op tijd

    Verdiepingsartikel Conflicthantering Publicatiedatum: 22-01-2024

    Waar mensen samenwerken ontstaat wrijving, en kunnen dus ook conflicten ontstaan. Medewerkers gaan immers intensief met elkaar om en moeten samen de nodige uitdagingen aangaan. Soms is er ook nog sprake van een ongelijkwaardige relatie. Conflicten op het werk kunnen daardoor uiteindelijk leiden tot werkstress en verzuim.


    Situatief arbeidsongeschikte krijgt gewoon loon

    Nieuws Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 09-01-2014

    In het geval van situatieve arbeidsongeschiktheid is een werknemer niet in staat om te werken, terwijl hij medisch gezien niet ziek is. Er is dan vaak sprake van een verstoorde arbeidsrelatie. De werknemer heeft in dit geval toch recht op loondoorbetaling, ondanks dat hij niet werkt. Zolang de werknemer meewerkt aan inspanningen om de oorzaken voor het conflict weg te nemen, behoudt hij dat recht op loon ook.


  • 5

    Arbeidsconflicten oplossen

    Conflicthantering afstemmen op fasen conflict

    Nieuws Conflicthantering Publicatiedatum: 31-01-2024

    Werknemers liggen weleens met elkaar of met hun leidinggevenden overhoop. Om een conflict op de juiste manier aan te pakken, is het van belang om te weten in welke fase het zich bevindt.


    Vijf manieren om conflicten aan te pakken

    Nieuws Conflicthantering Publicatiedatum: 30-05-2016

    Op de werkvloer ontstaan wel eens conflicten. Het is dan vaak aan de leidinggevenden om in te grijpen en te voorkomen dat het conflict volledig escaleert. Volgens het Thomas Kilmann Instrument voor Conflicthantering (TKI) zijn er vijf verschillende conflictstijlen.


    Conflicten op het werk oplossen

    Verdiepingsartikel Conflicthantering Publicatiedatum: 08-10-2021

    De meeste conflicten lossen zich op zonder een ziekmelding, dus in en door de organisatie zelf. In naar schatting 10% van de gevallen leidt een conflict tot een ziekmelding. Volgens onderzoek van TNO gaat het jaarlijks zijn om 70.000 tot 100.000 ziekmeldingen. Betrekt uw organisatie de bedrijfsarts bij een conflict, dan zal hij zich richten op de-escalatie en het vinden van een oplossing. Soms is het nodig om daarvoor een mediator in te schakelen.


    Arbeidsconflictverlof moet verzuim in de kiem smoren

    Tool Conflicthantering Publicatiedatum: 05-01-2023

    Conflicten op het werk kunnen eindeloos doorsudderen. Een afkoelingsperiode in de vorm van een arbeidsconflictverlof kan verzuim voorkomen.


    Arbeidsconflictverlof kan spanningen helpen beheersen

    Verdiepingsartikel Conflicthantering Publicatiedatum: 24-08-2022

    Een kwart van de werknemers ervaart conflicten op het werk. Onder managers is dat zelfs een derde. De productiviteit en de sfeer kunnen eronder lijden. Een groep experts stelt als nieuwe optie arbeidsconflictenverlof voor. Vreemd? Het kan een idee zijn voor uw organisatie.


  • 6

    Bemiddeling en mediation

    Mediation kan verzuim bij arbeidsconflict voorkomen

    Nieuws Mediation Publicatiedatum: 18-10-2022

    Een conflict op het werk kan de gemoederen flink bezighouden. Soms zo erg, dat werknemers er stress van krijgen en zich ziekmelden. Inschakelen van een mediator kan escalatie en verzuim voorkomen en helpen het conflict op te lossen.


    Het inzetten van mediation bij arbeidsconflicten

    Verdiepingsartikel Mediation Publicatiedatum: 09-11-2020

    Steeds vaker wordt bij een arbeidsconflict mediation ingezet. Vaak verwijst een bedrijfsarts door naar mediation. Geslaagde mediation leidt tot een voortzetting van de arbeidsrelatie onder voorwaarden waar beide partijen tevreden over zijn, of juist tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst onder tezamen overeengekomen voorwaarden. Hoe kunt u als HR-professional bemiddelen in een arbeidsconflict en wanneer is het beter een (externe) mediator in te zetten?


    De rol van de geheimhoudingsplicht bij arbeidsmediation

    Verdiepingsartikel Mediation Publicatiedatum: 06-09-2022

    Arbeidsmediation kan niet alleen waardevol zijn bij zware conflicten, maar kan ook spanningen wegnemen in situaties waarin partijen nog geen conflict ervaren. Wat de situatie ook is, om nader tot elkaar te komen, moeten alle partijen zich vrij kunnen uiten zonder de angst dat feiten zich later tegen hen kunnen keren. Voor een succesvol mediationtraject is geheimhouding tussen de partijen daarom erg belangrijk.


    Wat zijn de aandachtspunten bij het kiezen van een mediator?

    Verdiepingsartikel Mediation Publicatiedatum: 30-05-2022

    Met zakelijke mediation kunt u geschillen en arbeidsconflicten zonder een gang naar de rechter oplossen. Er zijn veel aanbieders van dit type mediation met verschillende specialismen. Wat is mediation en waar moet u op letten als u een mediator inhuurt voor een zakelijk conflict?


    Aankondiging mediationtraject werknemer

    Tool Mediation Publicatiedatum: 23-01-2024

    Informeer met behulp van deze maatwerkbrief de werknemer dat de bedrijfsarts geadviseerd heeft een mediationtraject in te gaan


    Voorbeeld mediationovereenkomst

    Tool Mediation Publicatiedatum: 08-08-2019

    Via een mediationproces kunt u een oplossing vinden voor een conflict. Dit proces begint met een overeenkomst zoals in deze tool.


  • 7

    Ontslag wegens een arbeidsconflict

    Regel zelf een ontslag met wederzijds goedvinden

    Toolbox Ontslag met wederzijds goedvinden Publicatiedatum: 19-10-2020

    In deze toolbox vindt u alle informatie die u nodig heeft om zelf een ontslag met wederzijds goedvinden te regelen. U vindt duidelijke informatie over wat een beëindigingsovereenkomst precies is, welke regels van toepassing zijn en hoe u zelf volledige en rechtsgeldige afspraken maakt.


    Ontslag wegens een verstoorde arbeidsverhouding

    Verdiepingsartikel Ontslag Publicatiedatum: 24-06-2021

    Een verstoorde arbeidsverhouding is regelmatig de oorzaak van een ontbindingsverzoek. Maar met welke aandachtspunten moet u als werkgever rekening houden als de spanningen tussen u en een werknemer zo zijn opgelopen dat u ontslag als enige uitweg ziet? Wat zijn de wettelijke vereisten en hoe zorgt u voor een voldoende dossier?


    Wat is de Asscher-escape bij ontslag?

    Vraag & Antwoord Ontslag Publicatiedatum: 26-05-2023

    We hebben een werknemer die niet goed functioneert en de arbeidsverhouding wordt er daardoor ook niet beter op. Eigenlijk willen we ontslag voor deze werknemer, want nu levert de samenwerking alleen maar frustratie op. Hij levert geen goed werk af en daarnaast hebben we geen tijd en geduld meer voor die ellenlange discussies over zijn functioneren. Onze jurist wees ons op de mogelijkheid van de Asscher-escape, maar dat we dan misschien wel een hoge ontslagvergoeding moeten betalen. Maar, wat is een Asscher-escape?


  • 8

    De rol van de OR bij arbeidsconflicten

    Wat zegt de WOR over conflicten?

    Verdiepingsartikel OR en geschillen Publicatiedatum: 15-09-2020

    Het kan voorkomen dat de OR en bestuurder van mening verschillen over de toepassing van de wet en er samen niet uitkomen. In de WOR staan voor de OR en bestuurder verschillende rechtsmiddelen omschreven om een conflict op te lossen. Deze rechten gelden voor de OR, COR en PVT. Uw OR heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om bij inhoudelijke verschillen naar de kantonrechter te gaan, een externe deskundige in te schakelen of u kunt naar de bedrijfscommissie stappen. De wet beschrijft voor de meeste mogelijkheden een duidelijke procedure.


    Instemming OR: een conflict vreedzaam oplossen

    Nieuws Instemmingsrecht Publicatiedatum: 15-06-2022

    Uit de Wet op de ondernemingsraden (WOR) vloeit voort dat de bestuurder en de ondernemingsraad (OR) er samen uit moeten komen. Dat neemt niet weg dat er wel eens conflicten ontstaan, bijvoorbeeld naar aanleiding van een instemmingsaanvraag. Hoe komen de partijen dan tot een vreedzame oplossing?


    Beroepsprocedure OR

    Infographic OR en geschillen Publicatiedatum: 25-03-2021

    Zowel uw bestuurder als uw OR kan in geval van een conflict waar u niet samen uitkomt een beroepsprocedure starten. De aard van het conflict bepaalt de route.


    Mediation: een oplossing van het conflict én verbetering van de relatie

    Verdiepingsartikel OR en geschillen Publicatiedatum: 09-03-2021

    Ondernemingsraden en bestuurders willen wel eens botsen. Het behartigen van verschillende belangen leidt nu eenmaal wel eens tot getouwtrek. Dat kan resulteren in een optimaal resultaat waar alle betrokken partijen zich goed in kunnen vinden, maar het draait ook wel eens uit op een conflict. In dat geval kan mediation uitkomst bieden.


  • 9

    Meer informatie

    Disfunctioneren en wangedrag

    Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

    Werknemers die disfunctioneren of wangedrag vertonen, komen helaas in de beste organisaties voor. Maar hoe gaat u daar dan mee om? Hoe bouwt u een goed 'ontslagdossier' op? Hoe ziet het ontslagtraject eruit? Welke vergoedingen krijgt de werknemer mee? Op welk moment kunt u de werknemer schorsen of op non-actief stellen? Wanneer is een ontslag gerechtvaardigd? En wat als de werknemer zich ziek meldt? Na afloop van de training Disfunctioneren en wangedrag weet u het antwoord op al deze vragen en kunt u direct aan de slag.